Gratis patroon Pluk een RoosPluk een Roos is geïnspireerd door de kleine held Roos, die elke dag het leven plukt met de liefste en grootste glimlach.Pluk een Roos is een patroon voor een top en/of jurk, in maatje 92 tot 128. Je kan deze top of jurk maken in katoen of jersey stoffen.

Pluk een Roos heeft geen sluiting met een rits of knopen maar heeft aan hals een tunnel die sluit met een lintje. Het voorpand en achterpand bestaat uit 2 delen die mooi kunnen worden afgewerkt met een paspel.

Er zijn 3 mogelijke opties voor het voor- en achterpand, de basisversie (enkel voor een top), gerimpeld of met stolpplooi.

Je kan kiezen voor een Pluk een Roos met (dubbele) mouw of zonder mouw.

Je kan het patroon hier gratis downloaden.
(Maar wij vragen je wel om het patroon enkel voor eigen gebruik te gebruiken en niet in commercieel verband. Kleine helden hebben best wel veel tijd en gedachten aan Pluk een Roos gegeven. We delen het graag met de wereld maar vragen wel om er respectvol mee om te gaan.)
Heb je een Pluk een Roos gemaakt, deel ze dan met #PlukeenRoos en #Kleinehelden.Meten is weten:


Wil je Pluk een Roos graag maken is het belangrijk om eerst goed te meten. Je kan best verder gaan op de borstomtrek en niet op de confectiemaat uit de winkel. Het is best mogelijk dat je hier een andere maat hebt als in de winkel. Meet ook zeker even na hoe lang je top of jurk moet zijn (deze maten vallen redelijk lang).

Maattabel:


Maat

92

98

104

110

116

122

128

BO

52

54

56

58

60

62

64

Wat heb je allemaal nodig:
Materialen:
Stof, katoen of tricot stof
Lint  (ongeveer 1.5 m) of elastiek
Eventueel paspel en biais
Garen


Hoeveelheid stof:Maat

92

98

104

110

116

122

128

Top

 50

 55

 55

 55

 60

 60

 60

Jurk

 65

 65

 70

 80

 80

 80

 85


Naadwaarde:
De naadwaarde is niet inbegrepen.
Naadwaarde aan de bovenhals is: 1.5 cm 
Naadwaarde aan de zoom: 3 cm
Naadwaarde aan de andere naden is: 1 cm

Knipplan:

Voorpand boven: 1 x aan de stofvouw
Voorpand onder: 1 x aan de stofvouw
Achterpand boven: 1 x aan de stofvouw
Achterpand onder: 1 x aan de stofvouw

(Je kan er ook voor kiezen om je achterpand in 1 deel te knippen).
Mouw: enkel mouw: 2x – dubbele mouw: 4x

(Eventueel een belegdeel aan de hals)Wil je graag een stolpplooi of subtiele rimpels in het midden, plaats je onderste patroondelen dan 4 cm van de stofvouw. Maak een markering, want later komt hier je plooi. Wil je meer plooien of meer rimpels, dan plaats je je onderste patroondelen nog verder van de stofvouw.


Zonder stolpplooi of rimpelen

Met stolpplooi of rimpelenHet echte werk:
  • Knip de patroondelen uit.
  • Als je wil kan je het voorpand-onderpand rimpelen of een stolpplooi aanbrengen.
   Rimpelen: Stik met een rechte lange steek de hele lengte die je wil rimpelen, zonder te hechten bij het begin en het einde. Stik 1 keer op 0,5 cm van de rand en stik nog eens maar dan op 1,5cm. Trek aan beide zijden aan de onder en bovendraad. Help de stof een beetje totdat je de juiste lengte hebt (tot de afstand van het voorpand onderkant en voorpand bovenkant overeenkomen) en de rimpels mooi verdeeld zijn. Deze rimpels zijn subtiel en het mooist in het midden gecentreerd. Maak een knoopje in de beiden draden. Stik op 1 cm en verwijder de zichtbare (de onderste) draad.
   Stolpplooi aanbrengen: Leg het voorpand onderkant dubbel met de goede kanten op elkaar. Stik een 3 tal cm verticaal naar beneden. Leg je voorpand onderkant open en duw de gestikte plooi plat. Stik deze vast zodat hij mooi op zijn plaats blijft. Voila, je hebt je stolpplooi.
   Je kan ook kiezen voor meer rimpels, of misschien vind je froezels wel mooi. Knip een stuk stof uit (voor maatje 92 gebruikte ik  12cm breed,  en 47cm lang). Plooi de stof dubbel met de goede kanten op elkaar. Stik de zijnaden vast, knip de hoekje bij en plooi terug zodat je de goede kant van de stof ziet. Rimpel het froeselsstuk (zie uitleg hier boven). Je kan nog voor heel wat andere opties kiezen: werken met verschillende plooitjes, met lint enz .... .

  • Speld de paspel op 1 cm van de bovenrand van de goede kant van het voorpand-onder en stik vast. Een handige tip: torn een stukje paspel los aan de zijnaden en knip het koordje eruit. Zo is straks de naad onder de oksel minder dik.  • Speld het voorpand onder en voorpand boven met de goede kanten op elkaar. (Het paspel zit tussen beide panden in). Stik vast. Zigzag of overlock de rand.

  • Stik het paspel door: geef een stiksel vlak boven je paspel over de hele lijn.
  • Als je je achterpand in 2 delen maakt: Zonder stolppooi of rimpelen: speld het achterpand onder en achterpand boven met de goede kanten op elkaar. Stik vast. Zigzag of overlock de rand. Met stolpplooi of rimpelen: zie hierboven bij het voorpand onderkant.
  • Zigzag of overlock de schoudernaden. Leg het voorpand en achterpand met de goede kanten op elkaar en speld vast aan de schoudernaden. Stik vast en strijk de schoudernaden open.  • Zigzag of overlock de zijnaden. Leg het voorpand en achterpand met de goede kanten op elkaar en speld vast aan de zijnaden. Stik beide zijnaden vast. (Je kan er ook voorkiezen om eerst de mouwen te stikken en dan pas de zijnaden).
  • Pluk een Roos zonder mouw: Werk de armsgaten af met een biaslint of plooi 1 cm om. Speld de naad vast en stik op 1 cm van de goede kant. (De zoom wordt kleiner naar de punt van de armsgaten toe, de zoomwaarde is daar 0.4 cm)
  • Pluk een Roos met (dubbele) mouw: Zigzag, overlock of werk de zijrand af met een zoompje (wat jij het mooiste vindt). Plaats de 2 mouwdelen op elkaar, de kleine mouw plaats je op de grotere mouw, stik dicht tegen de rand vast. Plaats de mouwdelen met de holle kant en met de goede kant op de kant van de jurk/top en speld beide delen op elkaar vast en stik op 1 cm. Plooi de onderste rand 1 cm om (het deeltje van het armsgat waar geen mouw is) en stik op 1 cm de hele mouw rond (zo blijft de mouw ook mooi op zijn plaats zitten).  (De zoom wordt kleiner naar de punt van de armsgaten toe, de zoomwaarde is daar 0.4 cm.) (De mouw is slechts in 1 maatje, bij de kleinere maten zal er dus geen zoom meer over zijn, bij de grotere maten een klein stukje).


  • Maak een knoopsgat aan de hals (Voor een Pluk een Roos in tricot, kan je ook kiezen voor een elastiek als je liever geen knoopsgaten maakt in tricot, al is  een extra stukje  vlieseline een super tip van 1 van de testers).  • Zigzag of overlock de halsnaad en plooi 1.5 cm om. Speld de halsnaad vast met veel spelden en strijk. Stik op 1.3 cm op de goede kant. Je krijgt een tunnel.
  • Je kan er ook voor kiezen om te werken met een beleg aan de hals, ze heb je iets meer ruimte om de tunnel te maken. Plaats het belegdeel en de hals met de goede kanten op elkaar, speld vast en stik op 0.5 cm. Plooi het belegdeel naar binnen (niet goede kanten op elkaar) en geef een stiksel op de goede kant op 1.5 of 2 cm van de zijnaad (afhankelijk van hoe groot je je belegdeel maakt).


  • Breng met een veiligheidsspeld het lint door de tunnel en maak een strikje. Verspreid de rimpels gelijkmatig en let erop dat ze niet te fel aan de schouders zijn (anders trekt het armsgat een beetje open).
  • Zoom de jurk om.
    Heb je nog vragen? Dan mag je ons altijd mailen roosenboele@gmail.com.  Een hele grote dank u met knuffel gaat uit naar mijn kleine helden en grote held. Zij zijn mijn inspiratie, bron van creativiteit en technische hulp. Jullie zijn mijn leven met 4 helden.

  Dank u , lieve schoonzus Ilse van Yellow beans, voor het digitaal uitwerken van Pluk een Roos. Ben je op zoek naar een tof idee, een campagne, een nieuw logo ... Bel of mail Ilse of Dorien voor een verkennend gesprek http://yellowbeans.be

  Dank u lieve testers/blogvriendinnen, Fanny, Patricia , Annelies, Fleur, Marlies, Bieke, Katrien, Isabel, Leen, Iris, Davina, Lindsay, Ondinneke, Marieke, AnsEls en Leentje om tijd te maken voor dit patroon, mij technisch verder te helpen en mij te laten genieten van jullie oh zo mooie Pluk een Roosjes.
  Ook jij kan genieten van de mooie Pluk een Roosje, check zeker hun blog/instagram voor meer inspiratie (gewoon even klikken op hun naam).


  xxx  Reacties

  1. Oh Sara, ik ben trots op jou, proficiat met de geboorte van je eerste patroonbaby!

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dank je wel Els, je voelde mijn onzekerheid hé, wat een avontuur! Alles ging veel trager als voorzien, alles was moeilijker als voorzien, maar ze is inderdaad geboren (wat een bevalling :-). Mijn respect en bewondering voor 'echte' patronenmaaksters is zo groot.

    Verwijderen
  2. Wat leuk Sara, ik heb hem al uitgeprint om er eentje te maken voor de jongste! Elastiek in de hals van de geweven versie werkt niet goed?

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Oh ik denk het wel hoor, als je katoentje niet te dik en soepel genoeg is moet dat zeker lukken. Veel plezier

    Verwijderen
  3. toppatroontje, ik ga er zeker nog maken! Ik ben ook al aan het broeden op een meer winterse versie met mouwtjes...

   BeantwoordenVerwijderen

  Een reactie posten

  Populaire posts